Vesivahinko omakotitalossa: Toimi näin
Omakotitalon vesivahinko aiheuttaa päänvaivaa ja pahimmillaan vie lompakosta ison siivun. Toimimalla oikein vesivahingon sattuessa voit kuitenkin välttyä mittavilta ongelmilta sekä suurilta kuluilta.
Vesivahinko kannattaa aina ottaa tosissaan, sillä aiheutuneet vauriot eivät korjaudu asian unohtamalla.
Vesivahingon korjaus vaatii alan ammattitaitoa, joten omatoiminen nikkarointi ei ole aina paras vaihtoehto.
Miten vesivahinko syntyy?
Vesivahingossa vesi pääsee paikkaan, johon se ei kuulu. Vesivahinko voi johtua
luonnonilmiöstä, putkirikosta, viemäri vuodosta, laite- tai asennusvirheestä.
Luonnonilmiöistä tutuimpia ovat tulva- ja myrskyvahingot. Mikäli omakotitalo sijaitsee esimerkiksi tulvivan vesistön lähellä.
Useimmiten omakotitalon vesivahingon taustalla on kuitenkin huonokuntoinen katto, vuotava putki tai huonosti tehty kodinkoneliitäntä tai rikki mennyt laite. Vesivahinko voi olla peräisin mistä tahansa, missä vesi liikkuu.
Vesivahingon tunnusmerkit - Tunnista ongelma ajoissa
Omakotitalon vesivahinko saattaa jäädä huomaamatta, jos vauriot ovat piilossa. Jotta vaurioista ei pääsisi syntymään hintavia ongelmia, kannattaa kaikista pienimmistäkin tunnusmerkeistä kutsua paikalle ammattilainen.
Vesivahingot voivat olla silmin nähtäviä tai piileviä. Vuotavan pesukoneen pystyy tunnistamaan helposti, kun taas piilevä vesivahinko saattaa ilmoittaa olemassaolostaan ainoastaan esimerkiksi tunkkaisella sisäilmalla.
Vesivahingon nopea tunnistaminen on tärkeää. Vesivahingolle tyypillisiä tunnusmerkkejä ovat muun muassa:
- lattialle vuotanut vesi
- tunkkainen sisäilma
- vuotoäänet
- maalin rapistuminen
- parketin turpoaminen
- tapettien tummuminen
- kalkin muodostuminen seinille
- home ja muut mikrobikasvustot
- paineen laskeminen lämmitysverkostossa
- vesimittarilukeman nouseminen ilman vedenkulutusta
Vesivahingon korjaus kannattaa ottaa työn alle heti, kun ongelmat on havaittu. Mitä nopeammin vedenkulku sopimattomiin paikkoihin saadaan estettyä, sitä suuremmilta kuluilta pystytään välttymään.
Toimi näin, jos omakotitalossa sattuu vesivahinko
Omakotitalon vesivahinko vaatii aina toimia – esimerkiksi rakenteisiin päässyt kosteus ei kuivu siellä itsestään.
Pesukoneen tai muun kodinkoneen vuotaessa pystyt sammuttamaan koneen ja katkaisemaan vedentulon itse, kun taas vaikkapa kattovian kohdalla ei omat nikkarin taidot riitä paikkaamaan ongelmaa.
Jos epäilet vesivahinkoa tai olet havainnut vaurion, kutsu aina paikalle kosteustarkastaja. Ammattilainen pystyy selvittämään vahingon laajuuden sekä antamaan arvion tarvittavista korjaustoimenpiteistä. Ota yhteyttä lisäksi vakuutusyhtiöön, jonka asiakkaana olet.
Tarkastuksen jälkeen vesivahingon aiheuttamat vauriot korjataan. Kosteuden vahingoittama alue rajataan, vahingoittuneet rakenteet puretaan ja uudet rakenteet rakennetaan tilalle.
Ota huomioon, että omakotitalon vesivahingon korjauksen aikana talossa ei välttämättä voi asua.
Omakotitalon vesivahingosta on mahdollista saada korvausta vakuutusyhtiöltä, mikäli korvausehdot täyttyvät.
Onko vesivahinko vältettävissä?
Arki tuo mukanaan yllätyksiä, eikä aina kaikkeen voi varautua. Osa suurista vesivahingoista on kuitenkin vältettävissä omalla toiminnalla.
Esimerkiksi astian- ja pyykinpesukone on fiksua laittaa päälle vasta sitten, kun on itse kotona. Jos pesukone jätetään yksin päälle asuntoon, saattaa vesivahingon sattuessa vuoto päästä leviämään huomattavasti laajempia vaurioita aiheuttaen.
Hanojen ja suihkuliittimien suodattimet, lavuaarin poistoputket sekä lattiakaivot kannattaa puhdistaa säännöllisesti. Huolellinen puhdistus estää vaikeiden tukosten syntymisen.
Vesivahingon korjaus omakotitalossa
Omakotitalon vesivahinko vaatii välitöntä reagointia. Vesivahingon korjaus ja
vahinkosaneeraus on järkevää teettää alan asiantuntijalla.
Vesivahingon sattuessa saat meiltä ammattitaitoisen ja tehokkaan palvelun avaimet käteen -ratkaisuna. Palvelemme vesivahingon kohdanneita asiakkaita koko Tampereen ja Pirkanmaan alueella.

