Miten kodin kosteusvaurio korjataan?
Kosteusvaurion korjaaminen omakotitalossa

Kosteusvaurio on aina ikävä yllätys, joka väärin korjattuna voi käydä kalliiksi ja aiheuttaa paljon ylimääräistä vahinkoa. Pienikin huomaamatta jäänyt vesivahinko voi aiheuttaa mittavaa tuhoa.
Kosteuden joutuessa talon rakenteisiin on lähes poikkeuksetta edessä
vahinkosaneeraus. Vahinkosaneerauksella pyritään palauttamaan rakennus vahinkoa edeltäneeseen tilaan talon pelastamiseksi. Tämä toteutetaan useimmiten purkamalla vaurioituneet rakenteet ja tarvittaessa rakentamalla uudet tilalle.
Vesivahingon sattuessa on toimittava ripeästi vaurioiden minimoimiseksi.
Mitä nopeammin vahinkosaneeraus voidaan aloittaa, sitä pienemmillä vaurioilla usein selvitään. Nopealla reagoinnilla voidaan estää kosteuden pääsy syvemmälle talon rakenteisiin.
Mistä voi tunnistaa piilevän vesivahingon omakotitalossa:
- Lattia on mutkalla ja sen liitoskohdat ovat turvonneet
- Maali ja tapetit ovat rapistuneet
- Kylpyhuoneen kaakelit ovat tummuneet
- Poikkeava haju
- Lattialle vuotava vesi
- Suuret poikkeamat vesimittarilukemissa
- Näkyvä home
Toimimalla nopeasti ja valitsemalla luotettavan vahinkosaneerauksen ammattilaisen voit välttyä suuremmilta vaurioilta ja säästää pitkän pennin.
Vahinkosaneerauskohteissa vallitsevat aina poikkeukselliset olosuhteet, joten valitsemalla luotettavan toimijan varmistat saneerauksen mutkattoman etenemisen sekä turvallisuuden.
Milloin vahinkosaneeraus on aiheellista?
Vahinkosaneeraus on tarpeellista aina, kun vesivahinko pääsee leviämään talon rakenteisiin. Talon rakenteiden sisällä kosteus ei pääse useinkaan kuivumaan, jolloin suuren vaurion riski on suuri.
Tällaisissa tilanteissa vahinkosaneeraus on ainut keino pelastaa vaurioituneet rakenteet. Pitkittämällä toimenpidettä leviävä vaurio voi tehdä rakennuksesta jopa asuinkelvottoman.
Vahinkosaneeraus vesivahingon sattuessa
Kosteusvaurion vahinkosaneeraus on pitkä toimenpide joka vaatii onnistuakseen tarkan suunnittelun ja ammattitaitoisen toimijan. Ammattitaidoton toimija voi pahimmassa tapauksessa pahentaa vaurioita tai levittää epäpuhtauksia muualle rakennukseen.
Vahinkosaneerauskohteissa esiintyy usein haitallisia aineita tai mikrobeja, jotka eivät saa levitä rakennuksen muihin tiloihin.
Kartoitusvaihe
Kartoitusvaiheessa selvitetään vaurioiden laajuus sekä vaurioiden aiheuttaneen vesivahingon syy. Samalla suunnitellaan tarvittavat toimenpiteet.
Ennen kartoitusvaihetta on tärkeä ottaa akuutti tilanne hallintaan, eli sulkea vuoto mahdollisuuksien mukaisesti sekä pelastaa irtaimistoa kastumiselta. Nopealla reagoinnilla voit pienentää vaurioita huomattavasti estämällä veden pääsyn syvemmälle rakenteisiin.
Kartoitusvaiheessa on myös tärkeää suorittaa riskikartoitus saneerattavan kohteen mahdollisista haitta-aineista.
Purkuvaihe
Vahinkosaneerauksen ensimmäinen vaihe on vaurioituneiden ja korjauskelvottomien rakenteiden purkaminen ja asianmukainen hävittäminen.
Purkutyöt suoritetaan alipaineistetussa suljetussa tilassa pölyn leviämisen estämiseksi. Alipaineistukseen käytetään HEPA-suodattimella varustettuja välineitä.
Purkutyöt kestävät vahinkojen laajuudesta riippuen muutamasta päivästä viikkoihin. Jos kosteus ei ole levinnyt laajalle alueella, ovat purkutyöt hoidettavissa nopesti.
Kuivausvaihe
Vaurioituneiden rakenteiden purkamisen jälkeen suoritetaan saneerattavan tilan kuivaus. Kuivaus suoritetaan usein koneellisesti.
Koneelliseen kuivaukseen useita eri tapoja, joista paras valikoituu aina saneerattavan kohteen ja vaurioiden mukaan.
Yleisin tapa on imukuivaus, jolloin kosteus imetään kuivan ilman ja alipaineen avulla rakenteesta. Imukuivauksessa käytetään HEPA-suodatinta, jotta pöly ja hiukkaset eivät leviä kuivattavan alueen ulkopuolelle.
Koneellinen kuivaus perustuu rakennemateriaalien hygroskooppisiin ominaisuuksiin, jolloin kostunut materiaali pyrkii tasaamaan kosteutensa ympäröivän ilman kanssa.
Kuivaus tehdään suojatussa tilassa, jotta sekä mahdolliset mikrobit tai haitalliset aineet eivät pääse leviämään kuivattavan alueen ulkopuolelle.
Kuivauksen jälkeen voidaan aloittaa saneerauskohteen remontointi vastaamaan alkuperäistä kuntoa.
Miten vahinkosaneeraus toteutuu?
- Vahinkosaneeraus alkaa aina kartoituksella, jolloin määritetään vahinkojen suuruus, tarvittavat toimenpiteen.
- Kartoituksen jälkeen aloitetaan purkutyöt, jolloin kosteudelle altistuneet ja vaurioituneet rakenteet puretaan ja poistetaan saneerattavasta tilasta.
- Purkutöiden jälkeen jäljellä olevat rakenteet
kuivataan /
desinfioidaan.

