Voiko vesivahingon tunnistaa hajusta?
Vesivahinko vaatii aina ripeää reagointia. Vesivahingon havaitseminen saattaa kuitenkin olla hankalaa, sillä aina vesivahinko ei näy millään tavalla — kosteus saattaa esimerkiksi piileä kodin rakenteissa, eikä suinkaan lattialla vesilammikkona. Osa vesivahingon tunnusmerkeistä ovat yleisesti hyvin tuttuja, mutta toisinaan näemme pähkäilyä siitä, voiko vesivahingon tunnistaa hajusta.
Kodin hajuun tottuu, mikä puolestaan hankaloittaa outojen hajujen huomaamista. Hajuja kannattaa kuitenkin tarkkailla, sillä ikävät hajut voivat olla ainoa merkki rakenteissa piilevästä vesivahingosta.
Valesokkeli on yleinen kosteusvaurion aiheuttaja
Kosteusvaurion syntyminen on aina ikävä asia, mutta pitkään talon rakenteissa muhinut vaurio on vieläkin ikävämpi juttu.
Valesokkeli on yleinen kosteusvaurion aiheuttaja, sillä kyse on maanvaraisesta perustuksesta, joka monissa tapauksissa edesauttaa maaperän kosteuden siirtymistä talon rakenteisiin. Valesokkeli on yleinen etenkin vanhoissa pientaloissa. Valesokkeliperustuksen lisäksi kosteus voi imeytyä rakenteisiin myös talon sisältä päin.
Tärkeää on paikantaa syy, mistä vesivahinko on aiheutunut. Jos kodissa on valesokkeliperustus, kannattaa se korjata jo ennen kuin vesivahinko on sattunut. Älä siis odota vesivahingon syntymistä, vaan korjaa riskirakenteeksi luokiteltu valesokkeli ennen suurempien ongelmien aiheutumista.
Vesivahinko on kallis vahinko, jos sitä ei havaita ajoissa
Mitä pidempään kosteus pääsee tekemään tuhojaan kodissa ja sen rakenteissa, sitä suurempi hintalappu vahingon korjaukselle tulee. Hoitamaton kosteusvaurio ehtii synnyttämään esimerkiksi homevaurion jo viikossa tai kahdessa.
Tärkeintä on siis opetella tunnistamaan vesivahingon tunnusmerkit, joita ovat muun muassa asukkaiden jatkuva oireilu, tummunut puu, irtoilevat mattosaumat, turpoava parketti sekä maakellarimainen haju.
Millainen haju kertoo vesivahingosta?
Sisäilmaongelmat ovat usein selvä merkki kosteuden aiheuttamasta homevauriosta. Home ja muut mikrobit viihtyvät kosteassa ympäristössä, ja erityisesti niille suotuinen piilopaikka onkin talon rakenteissa.
Vesivahingon voi tunnistaa hajusta. Vesivahingolle tyypillinen haju on ummehtunut, kellarimainen haju. Viemärin haju puolestaan kertoo usein vesivahingosta viemärissä eli viemäriputken rikkoutumisesta.
Mummin perunakellarin hajuinen koti ei ole normaali, vaan se kertoo vesivahingosta. Homeen hajun tunnistaa helposti, mutta siihenkin tottuu. Mikäli vieraat kommentoivat tunkkaista sisäilmaa tai haluavat aina avata ikkunan ollessaan kylässä, saattaa syypää olla vesivahinko. Ummehtunut haju usein tarttuu jopa vaatteisiin, tekstiileihin ja huonekaluihin.
Kostean multainen haju voi vallata koko kodin tai olla vain esimerkiksi kylpyhuoneessa. Yhdessä huoneessa esiintyvä ummehtunut haju kertoo alueellisesta kosteusvauriosta.
Kun vesivahinko on sattunut, sisäilma saattaa aiheuttaa fyysistä oireilua talon asukkaiden keskuudessa. Tällaisia oireita voivat olla esimerkiksi väsymys, kuumeilu, päänsärky, silmien ja ihon ärsytys, astma tai hengitystieinfektio.
Vesivahingon haju voi olla myös hapan tai makea
Vesivahingon tunnistaa helposti juurikin maakellarimaisen ummehtuneesta hajusta. Älä kuitenkaan etsi ainoastaan kellarimaista hajua, sillä erilaiset orgaaniset kasvustot aiheuttavat erilaisia hajuhaittoja.
Näitä orgaanisia kasvustoja ovat muun muassa home ja sädesieni. Tunkkaisen maakellarin sijaan vesivahinko saattaakin paljastua esimerkiksi happamasta tai makeasta hajusta. Tarkkaile eri tilojen välisiä hajueroja, niin saatat onnistua paikantamaan jo syntyneen kosteusvaurion.
Mistä huoneesta vesivahingon hajua kannattaa etsiä jos epäilet kosteusvauriota?
Vesivahinko voi sattua missä päin taloa tahansa. Aloita hajujen paikantaminen kuitenkin
kylpyhuoneesta,
keittiöstä
tai
kellarista, jos talossa on sellainen.
Kylpyhuoneessa ja keittiössä on paljon viemäreitä sekä putkistoja, joissa vesivahingon aiheutuminen on kaikista todennäköisintä. Kellari puolestaan sijaitsee lähimpänä maaperää, joten mikäli maaperästä pääsee kosteutta rakenteisiin, haisee kellari kostean multaiselta.
Huomioi myös se, että vesivahingon hajun voimakkuuteen vaikuttavat monet asiat. Vaikka kosteus muhii talon rakenteissa ympäri vuorokauden, saattaa hajun voimakkuus vaihdella. Ilmanpaine sekä takan ja liesituulettimen käyttö vaikuttaa siihen, kuinka voimakkaasti vesivahinko oireilee häiritsevänä hajuna.
Vesivahingon hajuun tottuu, kutsu siis paikan päälle tarkkanenäinen ulkopuolinen
Kun viettää paljon aikaa kotona, alkaa tunkkainen haju tuntua pikkuhiljaa normaalilta. Vesivahingon havaitseminen muuttuu päivä päivältä hankalammaksi sekä myös kalliimmaksi. Vahingon nopea paikantaminen pitää kustannukset kurissa. Jos epäilet kosteusvauriota, kannattaa pyytää kylään tarkkanenäinen ystävä tai kutsua paikalle ammattilainen, joka pystyy hajun lisäksi tunnistamaan vesivahingon muut tunnusmerkit. Me paikannamme mahdollisen vesivahingon puolestasi ja korjaamme vauriot vankalla ammattitaidolla, ja teetämme
vahinkosaneerauksen hankalimpiinkin kohteisiin.

